linkedin facebook twitter youtube logo-edx
דלג לתוכן ראשי

מילון מונחים

לפניכם רשימה אלפביתית של המונחים החשובים ביותר הנלמדים בקורס. נווטו במילון באמצעות האות הראשונה של המושג באנגלית.
A
ARP - Address Resolution Protocol פרוטוקול תרגום כתובות פרוטוקול של שכבת הקו הממפה כרטיסי רשת סמוכים ברשת מקומית. בקשת ARP נשלחת עם כתובת IP של מחשב היעד, מחשב היעד שמזהה כי הבקשה ממוענת אליו מחזיר תשובה ובה כתובת ה-MAC שלו.
Application Layer שכבת האפליקציה האפליקציה (התוכנה של הלקוח) מבקשת מידע מהשרת, ובתשובה השרת מחזיר מידע לאפליקציה של הלקוח. HTTP הוא פרוטוקול נפוץ בשכבת האפליקציה, המסדיר את התקשורת בין הלקוח לשרת.
B
Binary Number בסיס בינארי במתמטיקה ובמדעי המחשב מערכת ספירה על בסיס בינארי מייצגת ערכים מספריים באמצעות שני סמלים: 0 ו-1. קובץ בינארי נחשב בדרך כלל כמורכב מרצף של בתים, כלומר ספרות בינאריות המאורגנות בקבוצות של שמונה.
כל המערכות הדיגיטליות הנפוצות – מחשבים, טלפונים סלולריים, מערכות משובצות מחשב וכדומה עושות שימוש בבסיס בינארי.
Browser דפדפן תוכנה (אפליקציה) המציגה דפי אינטרנט ומאפשרת לעבור בין דפים שונים (פעולת הדפדוף מכונה גלישה) ולעיתים גם לתקשר עם תוכן הדפים. הדפדפן מוגדר כתוכנת לקוח.
הדפדפנים הנפוצים הם Explorer, Chrome, Firefox ו-Safari.
C
CMD - Command Line שורת הפקודה הפעלת שורת הפקודה:
  1. לחצו על Start (התחל) והקלידו Run
    או בקיצור הקישו במקלדת
  2. בשורת ההרצה שנפתחה הקלידו CMD ולחצו על OK.
לפני שנים רבות, כאשר המחשבים הראשונים יצאו לשוק, כל הפעולות במחשב היו מבוצעות בעזרת הקלדת פקודות בשורת הפקודה. גם היום ה-CMD שימושי במיוחד לאנשי סייבר, כיוון שהוא מאפשר להריץ כלים שונים ופעולות מסובכות על המחשב בצורה אוטומטית ומהירה.
Cache מטמון אוסף נתונים שנשמרים במשאב מקומי. שימוש במטמון מאפשר אחזור (שליפה) של מידע במהירות ובהשקעה מינימלית, וזאת במקום שליחת בקשה אל המאגר המקורי שהוא יחסית איטי או מרוחק.
לדוגמה: DNS Cache שומר מאגר מקומי של Domain Names וכתובות ה-IP מהיסטוריית הגלישה, כדי לחסוך שליחת בקשה חוזרת לשרת DNS.
Client Server Model מודל שרת-לקוח שרת-לקוח היא אחת מתצורות ההתקשרות הנפוצות ברשתות מחשבים. שרת הוא מחשב עוצמתי החולק את המשאבים שלו עם הלקוחות ובו נמצא המידע של האתר. תוכנת שרת מתאפיינת בכך שהיא פועלת על בסיס של האזנה לבקשה (request) והחזרת תגובה (response) לבקשה.
הלקוח הוא כל תוכנה או אפליקציה שצריכה לקבל מידע מהשרת (כמו דפדפן אינטרנט) המופעלת על ידי המשתמש ופונה לשרת בבקשה לקבלת תכנים ושירותים.
Communication Protocol פרוטוקול תקשורת אוסף של כללים המגדירים את אופן בקשת נתונים וקבלתם במערכת תקשורת מסוימת, וכולל כללים לייצוג המידע, איתות, אימות ותיקון שגיאות לצורך העברת המידע בערוץ תקשורת.
לפרוטוקולים מבנה אחיד והם כוללים שני חלקים: Header – מידע עוטף ו-Data – תוכן המידע.
Cookie עוגייה, קוקית מזהה ייחודי המשמש לאימות, למעקב ולשמירת מידע על אודות גולש באתר אינטרנט, כגון שמירת העדפות המשתמש. העוגייה נוצרת על ידי השרת, הוא מעביר אותה לדפדפן, והדפדפן שומר אותה בזיכרון המחשב. המחרוזת מוצמדת לכל פניה בדיאלוג מול השרת ומאפשרת את זיהוי המשתמש ואת המעקב אחר היסטוריית השימוש שלו באתר.
D
DNS - Domain Name System פרוטוקול תרגום שם דומיין פרוטוקול המאפשר תרגום שמות דומיין לכתובות IP. בדומה לספר טלפונים, שירות זה מאפשר למשתמשי האינטרנט האנושיים לפנות לכתובות אינטרנט בקלות בלי שיידרשו לזכור כתובת IP מספרית. מאגר הכתובות מפוזר במחשבים רבים, המכונים שרתי DNS, בצורה היררכית. כך ניתן להבטיח כי הגישה אליהם ותגובתם תהיה מהירה.
Data Base בסיס נתונים, מסד נתונים אמצעי המשמש לאחסון מסודר של נתונים לשם עדכון, שינוי ואחזור (שליפת נתונים).
Data Link Layer שכבת הקו חלוקת התווך הפיזי בין מחשבים סמוכים, כמו רמזור המאפשר למכוניות לנסוע בכיוונים שונים על גבי הכביש, לפי התור.
בנוסף, על שכבת הקו לוודא שלא נופלות שגיאות במידע שהתקבל.
Domain Name שם תחום, שם דומיין שם ייחודי של אתר ברשת האינטרנט המבדיל אותו משאר האתרים הנמצאים ברשת. שמם הכולל של אתרי האינטרנט הזמינים לציבור הוא World Wide Web (רשת כלל-עולמית), ונהוג לרשום בתחילת שמות אתרי האינטרנט את האותיות www, לדוגמה: www.google.com.
לכל שם דומיין יש כתובת IP המתאימה לו.
DHCP - Dynamic Host Configuration Protocol פרוטוקול הגדרת מארחים דינמי פרוטוקול של שכבת האפליקציה שנעשה בו שימוש בשכבת הרשת.
תהליך ארבע-שלבי לקבלת כתובת IP מהראוטר ברשת המקומית:
  1. Discover – בקשת DHCP נשלחת לכתובת 255.255.255.255, שאליה מאזין כל מי שנמצא ברשת המקומית.
  2. Offer – הראוטר (שמתפקד כשרת DHCP) יציע כתובת IP פנויה מהמאגר שלו.
  3. Request – המחשב משיב בבקשה לרישום כתובת ה-IP שהוצעה לו על ידי השרת.
  4. Acknowledge – אישור שהכתובת הוקצתה ואפשר להשתמש בה עד שתוקפה יפוג.
E
Electromagnetic Wave גל אלקטרומגנטי התפשטות או התקדמות של הפרעה מחזורית במרחב.
מאפיינים פיזיקליים:
  • תדר – כמות הפעמים שהגל עולה ויורד בשנייה
  • אמפליטודה (משרעת) – הגובה של הגל
  • פאזה – הזווית הרגעית של הגל (כיוון הגל ברגע מסוים).
Encapsulation כימוס נתונים שעוברים ברשת עוברים תהליך של עטיפה: בצד השולח כל שכבה מוסיפה נתוני בקרה שונים (header) למידע המועבר ובצד המקבל נתונים אלו "מקולפים" שלב אחר שלב.
Ethernet אתרנט טכנולוגיה לתקשורת נתונים בחיבור קווי באמצעות כבל רשת ברשתות מחשבים מקומיות. האתרנט הוא פרוטוקול התקשורת האחראי על שכבת הקו של התקשורת.
H
HyperText Transfer Protocol פרוטוקול HTTP פרוטוקול תקשורת נפוץ של שכבת האפליקציה שנועד להעביר ברשת האינטרנט דפי HTML ואת האובייקטים שהם מכילים, כמו תמונות, קבצי קול, סרטונים וכדומה.
התקשורת ב־HTTP מתחילה ביצירת שיחה בין השרת ללקוח, ונמשכת בסדרה של בקשות (requests) ותשובות (responses) שנשלחות על ידי הלקוח והשרת, בהתאמה.
Hosting שירות אחסון שירות המספק ליחידים ולארגונים אירוח (או אחסון) של דפי אינטרנט וקבצים אחרים כמו קבצי מידע, תמונות, קבצי וידאו וכל סוג תוכן אחר, במטרה לאפשר לאחזר מידע זה דרך רשת האינטרנט. המידע מאוחסן על שרתים הזמינים למי שמחובר לרשת.
I
IP Address כתובת IP, כתובית לוגית IP הוא קיצור של Internet Protocol. כתובת של אתרי אינטרנט ושל מכשירים המחוברים לרשת האינטרנט (כמו מחשב). לכל נקודת קצה ברשת משויכת כתובת IP ייחודית, וכך ניתן לשלוח אליה או לקבל ממנה מידע בצורה מזוהה.
כתובת IP לדוגמה: 183.79.248.252
ISP - Internet Service Provider ספק אינטרנט הגוף המקשר בין משתמשי האינטרנט לבין רשת האינטרנט, הוא מספק למשתמשים את השירותים הנדרשים לגלישה ברשת. תעבורת הרשת שלנו, כלומר הנתונים שאנו שולחים ומקבלים מהאתרים השונים, עוברת דרך ספק האינטרנט.
ספקי אינטרנט מוכרים בישראל: בזק בינלאומי, נטוויז'ן, 012 ועוד.
L
LAN - Local Area Network רשת מקומית רשת מחשבים המחוברים פיזית זה לזה. בדרך כלל בתוך בניין אחד או בבניינים סמוכים, לדוגמה: רשת ביתית, רשת ארגונית ורשת אוניברסיטאית.
M
Media Access Control Address כתובת MAC, כתובת פיזית כתובת ייחודית הצרובה על גבי כרטיס הרשת של ציוד הרשת.
בתחילת ימי האינטרנט הוחלט שלכל כרטיס רשת תהיה כתובת פיזית שנקבעת בזמן הייצור והיא בלתי ניתנת לשינוי.
N
NIC - Network Interface Controller כרטיס רשת חומרת מחשב המאפשרת למכשיר להתחבר לרשת מחשבים או לרשת האינטרנט.
Network Layer שכבת הרשת אחראית למציאת הנתיב והעברת המידע בין מחשבים. שכבת הרשת היא מעין Waze של האינטרנט, היא קובעת את המסלול המלא שבו יעבור המידע עד ליעד.
Next Hop הקפיצה הבאה השיטה שבה מטיילות חבילות באינטרנט בשכבת הקו, צעד אחר צעד. כל העברת מידע בין שתי ישויות סמוכות נקראת Hop. בכל Hop משתנה כתובת ה-MAC כדי להניע את החבילה קדימה, אך כתובת ה-IP של היעד הסופי לא משתנה.
P
Packets פקטה, מנה, חבילת מידע יחידה בסיסית של נתונים המועברים ברשת מחשבים. המידע שעובר ברשת מחולק לפקטות (חבילות מידע). הפקטות מנותבות ברשת האינטרנט בנתיב משתנה ובאופן דינמי.
Phishing פישינג, דיוג ניסיון לגניבת מידע על ידי התחזות ברשת האינטרנט. פישינג מתבצע באמצעות התחזות לגורם לגיטימי המעוניין לקבל את המידע. לרוב הגורם המתחזה שולח דואר אלקטרוני בשם אתר אינטרנט מוכר, ובהודעה מתבקש המשתמש ללחוץ על קישור. לאחר לחיצה על הקישור מגיע המשתמש לאתר מזויף ובו הוא מתבקש להכניס את הפרטים שאותם המתחזה מעוניין לגנוב (לדוגמה: שמות משתמש וסיסמאות או פרטים פיננסיים).
Physical Layer השכבה הפיזית העברת מידע על תווך פיזי בין שני מכשירים. כל חבילת מידע מתורגמת למידע בינארי, כלומר לשורה של אפסים ואחדות, ומועברת באמצעות אותות חשמליים על גבי כבל, באמצעות אותות אור על גבי כבל אופטי או באמצעות גלים אלקטרומגנטיים בתקשורת אלחוטית.
Port פורט מזהה של האפליקציה בתוך המחשב או השרת (כמו מספר דירה בבניין). כדי לנתב את המידע לאפליקציה הנכונה, אפליקציות שונות המותקנות על גבי המחשב והשרת יקבלו מספרי פורט ייחודיים.
R
Router ראוטר, נתב רכיב תקשורת מחשבים שנועד לקביעת הנתיב להפצת חבילות נתונים (פקטות) ברשת. כשהנתב מקבל פקטה הוא בודק מהי כתובת היעד שלה, ומסתמך על פרוטוקולי הניתוב כדי לשלוח אותה לצומת הבא בדרך אל היעד.
S
Socket סוקט כדי ששתי תוכנות במחשבים שונים יוכלו לתקשר יש לייצר "צינור" תקשורת וירטואלי. Socket הוא צירוף של שני מזהים בכל קצה צינור:
  1. כתובת IP – מזהה את המחשב או השרת שאיתו אנחנו מתקשרים (כמו כתובת הבניין)
  2. מספר פורט – מזהה של האפליקציה בתוך המחשב או השרת (כמו מספר דירה בבניין). גם לשוניות שונות הפתוחות באותו דפדפן מקבלות מספר פורט ייחודי המאפשר לשלוח לכל לשונית מידע אחר
T
Transmission Medium תווך תווך הוא מה שדרכו מתפשט גל. חומר (מוצק, נוזל או גז) יכול לשמש כתווך לסוגים שונים של גלים, לדוגמה גלי קול. ריק יכול לשמש כתווך לגל אלקטרומגנטי (כמו אור או גלי רדיו), אך לא לגל קול.
Transport Layer שכבת התעבורה ביצוע חיבור לוגי, כמו צינור תקשורת וירטואלי, בין אפליקציות במחשבים שונים, במטרה להעביר את המידע לא רק למחשב הנכון אלא גם לאפליקציה הנכונה. המידע מחולק לחבילות קטנות (פקטות) העוברות במסלולים שונים ובזמנים שונים ממכשיר למכשיר.
U
URL - Uniform Resource Locator כתובת דף אינטרנט רצף של תווים במבנה אחיד המשמש לייצוג המיקום של דפי אינטרנט וקבצים ברשת האינטרנט.ה־URL מכונה על פי רוב 'כתובת האתר', 'כתובת רשת' או 'כתובת דף אינטרנט'. רוב כתובות ה־URL שבהן נעשה שימוש באינטרנט מיועדות לשימוש על ידי פרוטוקול HTTP.
Transport Layer שכבת התעבורה ביצוע חיבור לוגי, כמו צינור תקשורת וירטואלי, בין אפליקציות במחשבים שונים, במטרה להעביר את המידע לא רק למחשב הנכון אלא גם לאפליקציה הנכונה. המידע מחולק לחבילות קטנות (פקטות) העוברות במסלולים שונים ובזמנים שונים ממכשיר למכשיר.
W
WiFi אינטרנט אלחוטי טכנולוגיה המאפשרת למכשירים אלקטרוניים ברשת מקומית (לדוגמה: רשת ביתית), להעביר נתונים באופן אלחוטי באמצעות גלי מיקרו שהם חלק מספקטרום הקרינה האלקטרומגנטית.